Μείωση επιχορηγήσεων και αύξηση δανείων προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Η Ελλάδα έτοιμη για μικρούς συμβιβασμούς” λένε κυβερνητικές πηγές – Η Ολλανδία, που ηγείται της ομάδας των «φειδωλών» της Ευρώπης, μοιάζει το μεγάλο «αγκάθι» για να υπάρξει συμφωνία

Δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής και οι αποστάσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τη χθεσινή ημέρα να μην καταλήγει σε συμφωνία καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανήλθε με νέα πρόταση και αφού προηγουμένως είχε τετ α τετ με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε, Ρούτε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Δείτε επίσης: Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το Politico, η νέα συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ προβλέπει μετατόπιση ενός ποσού της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο των επιχορηγήσεων στο πακέτο των δανείων.

Επί της ουσίας, το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα παρέμενε στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά το επίπεδο των επιχορηγήσεων μειώνεται σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα υπόλοιπα 300 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων κλείνοντας το μάτι στο μπλοκ των χωρών μελών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία) που παλεύουν εξαρχής να γυρίσουν την Ευρώπη σε μνημονιακές εποχές.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.

Περικοπές 

© Nuthawut Somsuk | Dreamstime.com

Για να φθάσουμε στη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων χρειάστηκε να υπάρξει πρόταση αναμόρφωσης του προγράμματος του προϋπολογισμού με περικοπές σε δράσεις όπως το «Ορίζοντας Ευρώπη» (μείωση 2 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα για την Υγεία (μείωση 2,7 δισ. ευρώ) αλλά και η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης (μείωση 5 δισ. ευρώ). Ένα πρόγραμμα ύψους 26 δισ. ευρώ που αφορούσε τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και θα έδινε ανάσα σε όσες αδυνατούσαν να συνεχίσουν τις εργασίες του, οδεύει προς κατάργηση.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο politico ότι τρία βασικά σημεία παραμένουν πλήρως ανοικτά: η κατανομή των πόρων, τα  rebate και η σύνδεση του Ταμείου με το κράτος δικαίου.

Αλλαγή στρατοπέδου

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε κομβικό σημείο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να μετακινηθεί στο πλευρών των λεγόμενων «φειδωλών» της Ευρώπης που εκπροσωπούνται από την Ολλανδία.

Ο Μπορίσοφ αφού εξέβρασε τις ανησυχίες για το πού κατευθύνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προϋπολογισμού δήλωσε πως υποστηρίζει τη θέση των «φειδωλών» και συντάχθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Η Ελλάδα έτοιμη για μικρούς συμβιβασμούς

Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να βρίσκονται σε εξέλιξη, ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλούν για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. «Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν «ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς». Ωστόσο, διαπιστώνου ότι «αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες».

Για ποτάκι

Αργά χθες τη νύχτα, ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση συνοδεία ποτού. Εμάνουελ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ και Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκαν στο λόμπι του ξενοδοχείου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το διαφαινόμενο αδιέξοδο με κύριο υπαίτιο τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι τρεις ηγέτες έχουν προσπαθήσει εδώ και αρκετό καιρό να προτάξουν την ευελιξία έναντι της αυστηρής δημοσιονομικής προσέγγισης αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού όμως έχουν βρει μπροστά τους τείχος που προσπαθούν να ξεπεράσουν χωρίς καμία επιτυχία μέχρι στιγμής.

Στράτος Ιωακείμ, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί